skip to Main Content

Kako pronaći svoj dom iz snova?

Blagdansko vrijeme vrijeme je darivanja i poklanjanja. Upravo zato, pomažemo vam da pronađete svoj dom iz snova, poklonite si ga i na koncu zaljubite se u njega.

Pronaći stan koji zadovoljava sve uvjete o kojima ste sanjarili nije lak zadatak. Gotovo je teško kao i pronaći partnera s kojim odlučite provesti ostatak života jer stan je isto to? Partner u kojem ćete provesti ostatak svog života.

Potraga za pravim partnerom je potraga koja traje, međutim kad ga pronađete znate da ćete uvijek imati podršku koju ste tražili cijeli život. Isto tako je i sa stanom, pronađete dom u kojem ćete imati savršeno mjesto za opuštanje i stvaranje uspomena.

U današnje vrijeme vjerujemo ipak da je pronaći savršen stan puno lakše od pronalaska savršenog partnera, a znate li zašto je to tako? Jer malo istraživanja, planiranja i malo angažmana može vas dovesti do doma koji vam odgovara. Stan od vas ništa ne može skrivati kada ga vidite prvi put, pogotovo kad se radi o novim zgradama u kojima je sve novo napravljeno i prikazano onako kako je.

Pročitajte nekoliko savjeta kako isplanirati potragu za svojim novim domom te kako doći do stana o kojem maštate:

Potraga za “pravim vratima”:

Pronađite prava vrata - Mešić COM

1. Pronađite svoj stil

Iako možda sanjate o ogromnoj kući ili penthouseu na vrhu zgrade, najsretniji ćete biti ako uzmete u obzir dom koji će vama najbolje odgovarati – obiteljsku kuću ili stan.

Obiteljske kuće nude više privatnosti i slobode, kako smo i pisali u jednom od prethodnih blogova. Međutim, to podrazumijeva i više vikenda ispunjenih održavanjem. Stanovi, s druge strane, često imaju već dogovoreno vanjsko održavanje pa u vezi s time nemate nikakve obaveze.

2. Upoznajte susjedstvo

Možda već znate da želite živjeti u centru grada, izvan centra ili čak izvan grada na selu, ali susjedstva se mogu uvelike razlikovati, čak i na istom području. Pronaći dom koji volite glavni je prioritet, ali da bi ljubavna veza trajala godinama, morat ćete voljeti i kvart. Kako bi pronašli svoje savršeno mjesto, započnite s istraživanjem.

Pregledajte dostupne nekretnine na području koje vam se sviđa i koje razmatrate za svoj budući dom iz snova, odmah provjerite i susjedstvo, odnosno okruženje u kojem se vaš dom nalazi.

Pogledajte blizinu vama važnih lokacija te prometnu povezanost sa svim ostalim dijelovima grada. Ono što je važno, svaki od Mešić objekata izgrađen je na lokaciji u čijoj se blizini nalazi vrtić, škola, ljekarna, bolnica, shopping centar, pošta te je prometno povezano autobusnim i tramvajskim linijama s ostatkom grada što olakšava svakodnevno planiranje “puta” na posao, školu ili u vrtić.

Osobno se odlučite posjetiti područje, posebno ako se tamo planirate seliti. Provesti vikend u vožnji ili šetnji tim područjem može vam pružiti pravi osjećaj kakvo je to mjesto zapravo i kako vam se na prvu sviđa mjesto koje biste jednog dana mogli nazivati svojim domom.

Dok se vozite ili šetate, zapitajte se nalazi li se stan u području koje zaista odgovara vašim potrebama. Strastveni ste entuzijast na otvorenom? Vjerojatno ne želite biti udaljeni 40 kilometara od najbližih pješačkih i jogging staza.

Oslanjate li se na širok spektar restorana s dostavom? Potražite restorane koji odgovaraju vašim ukusima i vašem životnom stilu, idealno na vašoj tipičnoj ruti između posla i budućeg doma.

3. Upoznajte svoje financije i držite se proračuna

Prije bilo kakve potrage za domom, važno je znati iznos s kojim krećete u pronalazak svog novog doma. To može biti zastrašujući postupak za svakog kupca jer je to velika prekretnica kako i gdje se može na kraju i pronaći stan.

Budite svjesni svojih mogućnosti i ne idite iznad njih. To je glavno i najvažnije pravilo.

Nakon što znate iznos s kojim raspolažete vrijeme je da krenete u potragu. Preuzimanje hipoteke veće nego što si možete priuštiti može brzo pokvariti osjećaj istinske ljubavi prema vašem novom domu.

Kako se to ne bi dogodilo, mnogi stručnjaci preporučuju usvajanje pravila 28/36. Prema tim smjernicama, vaši mjesečni troškovi stanovanja ne bi trebali prelaziti 28% vašeg bruto mjesečnog dohotka, dok svi vaši mjesečni troškovi – uključujući troškove stanovanja, plaćanja ostalih izdataka ili kredita – ne bi trebali prelaziti 36% vašeg bruto mjesečnog dohotka. Pridržavanje ovih smjernica može vam pomoći da si priuštite svoj dom iz snova u kojem ćete uživati.

4. Gledajte, pitajte i analizirajte

Jednom kada pomislite da ste pronašli dom za koji želite dati ponudu, pogledajte drugi put. I dom i kvart mogu izgledati potpuno različito u različito doba dana. Na primjer, možda ste pogledali dom radnim danom ujutro kad je sve bilo užurbano da se niste ni snašli u tom ubrzanom svijati, a možda je već u popodnevnim satima taj kvart izrazito tih i miran.

Da biste dobili potpuni dojam u što ulazite, pogledajte svoj dom najmanje dva puta, po mogućnosti u dva različita doba dana – npr. radnim danom ujutro, a zatim opet vikendom navečer.

Pitajte što god vas zanima, kakva je sigurnost objekta s obzirom da živimo u vremenu različitih vremenskih nepogoda, kakva je izolacija, kakva je vanjska stolarija ili da vam se detaljno pokažu tehnički opisi svake od zgrada u kojoj gledate svoj budući dom.

Također, sjetite se samo tri najbolja kandidata! Jednostavno je – ili je to jedno od vaša tri najbolja doma koja ste pronašli ili biste ga trebali zaboraviti. Ovaj jednostavan trik znači da istovremeno morate imati na umu samo tri doma i o njima se raspitivati sve više.

U jednom trenutku morate prestati tražiti dodatne mogućnosti. Na kraju, morate biti zadovoljni izborom koji vam je na raspolaganju i donijeti odluku, jer znate kako kaže poznata poslovica. “Trava je rijetko kada zelenija.”

I za kraj, ostanite fleksibilni! Kao i u vezi, možda vaš savršeni partner neće biti onaj s kim ćete na kraju završiti, ali to može biti i dobra stvar! Isto vrijedi i za pronalaženje vašeg savršenog doma. Možda ste zaljubljeni u određenu vrstu arhitekture, ali ne želite se previše vezati na nju i previdjeti inače savršenu novoizgrađenu zgradu. Ostanite fleksibilni, budite spremni na kompromise i zasigurno ćete pronaći dom iz snova.

Novogradnja - Mešić COM

Kupnja stana u novogradnji često je idealno rješenje, jer se može svesti sve na nekoliko riječi: sve je novo, sve možete urediti kako želite i možete otpočetka graditi nove uspomene!

Mi smo tu za vas, a vi nas slobodno kontaktirajte da zajedno pronađemo idealan stan koji odgovara svim vašim željama pa i prema tome kamo želite da vam pogled seže. U našem slučaju, nebo je granica. Uvjerite se zašto je to tako!

Back To Top
Pretraži