skip to Main Content

Uređenje doma

Nema razloga da se dosađujete u svoja četiri zida, kad i dalje postoji toliko puno načina na koje možete biti produktivni. Ovo se, dakako, odnosi na uređenje stana ili kuće u kojoj živite te pripadajućeg vrta ili okućnice.

Procjena stručnjaka

Ukoliko se nalazite među onima čija je kuća ili zgrada pretrpila oštećenja u nedavnom potresu koji je pogodio grad Zagreb, prije započinjanja bilo kakvih radova obavezno uzmite u obzir trenutno stanje objekta koji želite urediti. Ako primijetite otpadanje žbuke, pucanje stropa ili zidova, najprije se obratite stručnjacima koji će procijeniti statiku objekta i ukazati na eventualna teža oštećenja koja će zahtijevati drugačiji tretman.

Osvježite zidove

Kada ste zadnji put osvježili zidove u svom domu? Ako nema potrebe za angažiranjem stručnjaka, možete se odmah baciti na posao. Za bojenje zidova trebat će vam:

  • Boja za zidova
  • Valjak i ocjeđivač za boju
  • Četkica za teže dostupna mjesta
  • Štap za miješanje boje
  • Samoljepljiva traka
  • Plastična folija za prekrivanje namještaja i poda

Boja zidova igra veliku ulogu u stvaranju cjelokupnog izgleda prostorije, stoga je iznimno važno odabrati onu koja će se savršeno uklopiti u postojeće uređenje. Prije samog početka, ako možete maknite sav namještaj iz prostorije. Ako je to trenutno nemoguće, onda ga prekrijte folijom ili starom plahtom. Zatim, ljepljivom trakom zaštitite utičnice, prozorske okvire, police i ostalo.

Da biste dobili glatku površinu zidova, prije bojenja uklonite eventualne neravnine i obrišite prašinu sa zidova. Ne zaboravite ispuniti eventualne rupe od čavala.

Spremni ste za bojenje! Nakon što ste nanijeli jedan sloj, ostavite da se osuši pa po potrebi još jednom premažite zidove. Na kraju odlijepite ranije postavljenu traku i maknite zaštitnu foliju.

Maksimalno iskoristite prostor

Postoje brojni načini na koje možete maksimalno iskoristiti, a u isto vrijeme i stvoriti dodatni prostor u vašem domu. Otvoreni ugradbeni ormari, ladice i police puno su bolji izbor od postojećih ormara s vratima koji zauzimaju više prostora. Prilikom premještanja stvari, iskoristite svaki kutak ormara. Iznad horizontalno postavljene šipke postavite policu na koju ćete u kutijama odložiti stvari koje trenutno ne koristite. Isto tako, ne zaboravite samo dno ormara idealno za slaganje cipela, također u kutijama.

Uređenje doma

Zatim, ako ste samac, razmislite o ugradnji preklopnog stolića za blagovaonicu. Onaj tko najviše vremena provodi u kuhinji, zna koliko je važna funkcionalnost ove prostorije. Zatim, maksimalno oslobodite prostor za kretanje i pripremu namirnica tako što ćete izbaciti donje kuhinjske ormariće postaviti nekoliko horizontalnih polica.

Promijenite rasvjetu

Zamijenite uobičajene plafonijere i stolne lampe novom, modernijom rasvjetom. Naravno, prilagodite je svojim potrebama. Zidna rasvjeta je prvenstveno praktična, ali može imati i dekorativnu funkciju. Ako u hodniku ili dnevnoj sobi želite ambijentalno osvjetljenje, potražite tzv. prozirne svjetiljke koje će ugodno i neprimjetno raspršivati svjetlost. Danas su u modi svjetiljke koje se pomoću tankih žica vješaju na strop i stvaraju dojam kao da slobodno levitiraju u prostoru.

Za osvjetljenje kuhinjske radne plohe nabavite zidne svjetiljke s izravnim osvjetljenjem koje se pričvršćuju na zid ili na donji dio gornjeg visećeg elementa. A ako želite istaknuti određeni element u kući, trebat će vam svjetlost koja je oko tri puta jača od ranije spomenutog ambijentalnog svjetla.

Preuredite hodnik

Umjesto da hodnik bude zapušteni prostor za ostavljanje cipela, kaputa, torbi, ključeva i svega ostalog što vam treba biti na dohvat ruke kada napuštate kuću, savjetujemo vam da prenamijenite njegovu funkciju, jer ne samo da će izgledati bolje nego ćete se i vi bolje osjećati.

Najbolje je koristiti neutralne boje na zidovima i podovima, osobito ako je riječ o manjem hodniku. Ne zaboravite na reorganizaciju ormarića i vješalica koje imate u hodniku s ciljem maksimalnog iskorištavanja zidova i povećavanja slobodnog prostora.

Back To Top
Pretraži