skip to Main Content

Preseljenje u novi stan

Selidba može biti jedno od uzbudljivijih poglavlja u vašem životu. No, samo preseljenje u novi stan ne iziskuje toliko fizičkog koliko psihičkog napora. Zato je iznimno važno unaprijed isplanirati sve kako biste si znatno olakšali cjelokupni proces. Imajući to u vidu, donosimo vam najkorisnije savjete koji će vam zasigurno pomoći idući puta kad budete mijenjali adresu stanovanja.

Prije selidbe

Proces preseljenja započnite tjedan ili dva ranije. Ovdje ne mislimo na selidbu u pravom smislu riječi, nego na to da napravite popis stvari koje nosite sa sobom i koje ostavljate, zatim na pronalaženje odgovarajućih praznih kutija u koje ćete spremiti sve vaše stvari i slično. Krenimo redom.

Planirajte – izradite popis

Napravite popis najvažnijih stvari koje sa sobom nosite u novi stan kao i svih aktivnosti koje biste trebali obaviti tijekom preseljenja. Što ranije krenete s planiranjem, popis će biti veći i potpuniji. Osim toga, tijekom selidbe izradite i popis onih stvari koje nosite sa sobom, tako da znate je li se nešto zagubilo tijekom prijevoza.

Nabavite dovoljno kutija

Možda zvuči smiješno, ali pobrinite se za to da imate dovoljno kutija za pakiranje svega onoga što nosite sa sobom. Kutije se obično prodaju u papirnicama ili poštanskim uredima, ali, budući da preseljenje često uključuje puno dodatnih neočekivanih k tome i nepotrebnih troškova, savjetujemo vam da zatražite prazne kutije od velikih trgovačkih lanaca, koji ih ionako ponekad ostavljaju na vidnom mjestu, što znači da su slobodne za korištenje.

Preseljenje doma

Cjenovno usporedite tvrtke koje se bave seljenjem

Presudan je odabir kvalitetne tvrtke, osobito kada imate puno vrijednih stvari. Zato se trebate odlučiti za onu koja odgovara vašem financijskom proračunu, ali i očekivanjima. Nije loše posavjetovati se s prijateljima o tome imaju li kakve preporuke.

Pronađite skladište za veće predmete

Nećete sve nositi sa sobom u novi stan. Ponekad ćete ostaviti pokoji komad namještaja ili nešto slično. No, s obzirom na to da iste predmete ne možete ostaviti u starom stanu, morate na vrijeme osigurati dovoljno mjesta u svojoj garaži ili garaži roditelja ili prijatelja za pohranu svega onoga što ostavljate iza sebe.

Prikupite sve važne dokumente

Unaprijed prikupite i na jedno mjesto spremite sve vaše dokumente. Odložite ih u zasebnu torbu i pobrinite se da zapamtite gdje ste ih pohranili, kako kasnije ne bi došlo do nepotrebnog živciranja.

Savjeti za selidbu

Organizacija kutija

Jedna od najzahtjevnijih stvari pri selidbi zasigurno je organizacija kutija za pohranu. Nakon što ste preselili sve kutije, ako ih niste adekvatno označili, imat ćete problema s raspremanjem stvari. Dakle, ono što je najvažnije da kutije odvojite po sobama i na svaku kutiju napišite što se u njoj nalazi. Tako ćete se puno lakše i jednostavnije snaći u pretrpanom stanu. Osim toga, vodite računa o tome da kutije ne budu preteške, inače će se vaši dragocjeni tanjuri i vaze pretvoriti u krhotine stakla.

Preseljenje doma

Odvojeno pohranjujte rastavljene dijelove namještaja

Prilikom selidbe sigurno ćete trebati rastaviti krevet ili veliki ormar. Zato zasebno pohranjujte sve rastavljene dijelove pojedinog namještaja. Bilo da ih stavljate u kutiju ili u vreću, obavezno naznačite što se nalazi unutra. Tako ćete, kad budete ponovno sastavljali ormar, uvijek imati sve dijelove na jednom mjestu.

Sami prevozite vrijedne predmete

Ako imate bilo kakve dragocjene predmete i brinete se da bi se mogli oštetiti tijekom usluge prijevoza, razmislite o tome da ih sami prevezete u vlastitom automobilu.

Pripremite torbu za prvu noć

Naposljetku, ali ne manje važno, spakirajte si torbu za prvu noć u novom stanu. Da ne biste morali „kopati“ po svim kutijama i torbama, u jednu manju torbu spremite sve što vam će vam biti potrebno tijekom prve noći na novom mjestu. Riječ je obično o:

  • ručnicima
  • četkicama za zube
  • punjaču za mobitel
  • laptopu
  • toaletnom papiru
  • posteljini za krevet
  • donjem rublju
  • rezervnoj odjeći
  • manjim igračkama za djecu
Back To Top
Pretraži