skip to Main Content

Pospremanje i čišćenje doma

Vaš dom treba biti sigurno i zdravo okruženje za život, stoga vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći provesti ideju u djelo.

Pospremanje doma

Najprije krenimo s uobičajenim spremanjem. Oslobodite prostor kako biste mogli usisati i obrisati prašinu. Zasigurno nailazite na ranije odbačenu odjeću koju ste samo prebacili preko stolice ili ruba kreveta. Odvojite onu koju je za pranje, a preostalu uredno složite u ormar. Isto vrijedi i za obuću. Očistite cipele i čizme koje ne koristite i spremite ih u kutije koje možete odložiti u ormar ili ispod kreveta. Ostatak obuće uredno posložite na predviđeno mjesto.

Zatim, pokupite igračke koje su djeca razbacala po cijelome stanu i prebrišite ih dezinfekcijskim sredstvom. Sklonite nepotrebne stvari sa stolova i noćnih ormarića. Operite sve suđe koje ste nagomilali u sudoperu. Za dojam urednosti, odmah ga obrišite i vratite na svoje mjesto.

Pokupite prašinu, usišite i prebrišite podove

Sada je vrijeme za brisanje prašine. Prođite svaku prostoriju u vašem domu i suhom krpom pokupite prašinu sa stropova, zidova, ormara, polica, kreveta, okvira za slike, elektronskih uređaja i slično. Prebrišite i radijatore, cijevi, rasvjetna tijela i ostale elemente na kojima se nakuplja prašina.

Ispraznite kuhinjske ormariće, pokupite prašinu i dezinficirajte ih pomoću namjenskog sredstva. Očistite hladnjak i pećnicu (i mikrovalnu) izvana i iznutra.

Nakon toga, pokušajte istresti prašinu iz manjih tepiha, budući da se ondje najviše znaju skupiti  grinje i ostale bakterije. Sve dobro usišite. Naposljetku prebrišite podove mokrom krpom.

Osvježite prostor

Skinite zavjese s prozora i navlake s jastuka koje imate u dnevnoj sobi te ih ubacite u perilicu na brzo pranje. Za to vrijeme isprašite jastuke i operite prozore i ogledala u cijeloj kući.

Ne zaboravite razvrstati otpad i isprazniti kante za smeće.

Očistite kuhinjske radne plohe i sanitarije te kupaonicu.

Tek kad započnete s ovakvim „dubinskim“ spremanjem vidite koliko se zapravo prašine i nečistoće svakodnevno nakuplja u vašem domu.

Na red je došla kuhinja. Kupite namjensko sredstvo za čišćenje masnih (kuhinjskih) površina i njime prebrišite kuhinjsku napu, radnu plohu i ormariće na kojima se zasigurno uhvatio dobar sloj masnoće. Za tretiranje tvrdokornih mrlja možete koristiti mješavinu sode bikarbone i vode.

Budući da su kupaonice najčešće prostorije u kući u kojima se zadržava vlaga, važno je na vrijeme suzbiti pojavu plijesni. U plastičnoj boci pomiješajte 3 dcl vode i 2 dcl izbjeljivača te poprskajte rubove kade i eventualno zidova. Ostavite da odstoji 5 minuta i zatim isperite toplom vodom. Zatim, prebrišite pločice i operite kupaonske sanitarije.

Dezinficirajte sve površine

Ako do sada već niste, vrijeme je za dezinfekciju svih površina u kući, jer higijena nam uvijek mora biti na prvom mjestu. Prilikom čišćenja i dezinfekcije površina nosite jednokratne rukavice.

Dakle, dezinficirajte sva ona mjesta na kojima vi i članovi vaše obitelji svakodnevno ostavljate na tisuće otisaka. To se prvenstveno misli na kvake na vratima, ručke na kuhinjskim, ali i ostalim ormarima, ručke od ladica, prekidače za svjetlo, daljinske upravljače, toalet i sl. Obavezno dezinficirajte blagovaonske stolove, stolice i kuhinjske radne plohe.

Redovnim spremanjem i čišćenjem kuće spriječit ćete nakupljanje prljavštine i bakterija. Svako iduće čišćenje bit će vam puno lakše i jednostavnije. U suprotnom, neodržavanje higijene prostora u kojem živite može dovesti do razvoja brojnih bolesti i širenja virusa koji su u današnje vrijeme sve više oko nas.

Provjera instalacija i zidova od strane stručnjaka

Ako ste prilikom pospremanja doma primijetili oštećene zidove, napuknute plinske i vodoinstalacije kao i dotrajale podne i zidne obloge, pozovite stručnjaka. U slučaju većih oštećenja, odgodite sve one radnje kojima biste mogli narušiti trenutno stanje.

Back To Top
Pretraži