skip to Main Content

Kako do savršenog unutarnjeg uređenja?

Prije nego što ugrabite svoj valjak i započnete, važno je imati plan. Pročitajte iduće korake kako obojiti sobu da biste bili sigurni da će vaš projekt uređenja na kraju i uspjeti:

1. Isplanirajte svoj pristup

Započnite s razmišljanjem o tome kako želite da izgleda na kraju i imajte na umu da niste ograničeni na četiri zida u istoj boji. Razmislite o bojanju naglašenog zida u intenzivnijoj nijansi ili isticanju lajsni u kontrastnoj sjeni. Ne zaboravite podići pogled i vidjeti može li i strop upotrijebiti kao osvježenje prostorije.

2. Odaberite svoju boju

Započnite s utvrđivanjem općih karakteristika boja. Upitajte se želite li toplu ili hladnu nijansu, neutralnu ili zasićenu, …  Ako imate postojeći namještaj i ostale umjetnine, također ćete morati razmotriti kako će se uklopiti sa željenom bojom. Kad steknete osjećaj što tražite, odaberite nekoliko nijansi i uzmite uzorke. Testirajte nijanse kako biste vidjeli kako izgledaju na zidu u različito doba dana.

Zapamtite, boje mogu izgledati drugačije u stvarnim uvjetima, pa ćete ih svejedno morati isprobati u prostoru. Također, utvrdite koliko vam je boje potrebno za nanošenje na zid.

Odabir Boje Mesić

3. Odaberite svoje alate i materijale

Svaki je projekt jedinstven i možda će vam trebati različiti alati, ovisno o boji koju odaberete i stanju vaših zidova, ali postoji nekoliko stvari koje su neophodne kada krećete s procesom bojanja:

  • boja
  • valjak za bojanje
  • produžni štap za valjka za bojanje
  • kistovi za boju
  • pladanj za boju
  • šmirgl papir
  • zaštitna traka
  • špahtl
  • krpe

4. Pripremite zidove i sobu

Ne želite oštetiti svoj omiljeni dio namještaja, zato ispraznite sobu od cijelog namještaja. Ako nemate dovoljno prostora, gurnite sve u središte. Pokrijte dijelove krpom ili laganom plastičnom folijom i učinite isto s podom.

Uzmite kolut zaštitne trake i čvrsto je nanesite na rubove kutova prostorije, podnožje te kućišta vrata i prozora. Uklonite poklopce utičnice i prekidača za svjetlo i nanesite traku kako biste zaštitili izlaze i prekidače od kapanja boje.

5. Pomiješajte svoju boju

Koristite drveni štap za miješanje boje i često promiješajte tijekom cijelog postupka bojanja. Ako upotrebljavate više od preporučene količine boje, kombinirajte sve u jednu veliku kantu kako bi imali dovoljno prostora za sigurno i temeljito miješanje boje.

6. Odaberite svoje slikarske tehnike

Vaša je boja pomiješana i valjak je spreman, ali svakako planirajte strategiju prije nego što započnete. Bojite od vrha sobe prema dolje, počevši od stropova. Planirate istaknuti jedan zid? Prvo obojite susjedne zidove svijetle boje. Ne brinite ako nanesete boju na ono što će biti vaš naglašeni zid – tamna boja prekrivat će sve svjetlije boje koje su se tamo našle.

Ako tamne zidove prekrivate svjetlijom nijansom, planirajte tri sloja: temeljni premaz i dva sloja nove boje kako biste osigurali da se ništa ne vidi.

Radite jedan po jedan zid. Nakon što se zid osuši na dodir, spreman je za drugi sloj. Ako slikate obloge, uklonite zaštitnu traku i pričekajte da se zidovi osuše, prije nego što nalijepite traku na zidove. Započnite s oblogom najbližom stropu, pa sve do okvira vrata i prozora te na kraju s podnožjem.

7. Ne zaboravite na ventilaciju

Provjerite je li vaš prostor dobro provjetravan tijekom cijelog projekta otvaranjem prozora i upotrebom ventilatora. Održavanje topline sobe i puhanje ventilatora definitivno pomaže ubrzanju procesa sušenja jer ako je vlažan dan, trebat će puno više vremena da se boja osuši.

8. Dajte si dovoljno vremena

Količina vremena koje će vam trebati ovisi o veličini vašeg prostora, načinu slikanja i razini vaše vještine. Primjerice, korištenje tamne sjene na zidovima i bojanje stropa i obloga potrajat će duže nego samo zidovi u neutralnom položaju. Iako se neki razmaci mogu obaviti za nekoliko sati, drugima može trebati i nekoliko dana. Svakako uzmite više vremena nego što mislite da će posao trebati i ne zaboravite uzeti u obzir pripremu i čišćenje. Na kraju, sav alat i korištenu opremu očistite te uživajte u novom prostoru iz snova!

Uređenje Doma Mesić

Kako odabrati boju?

Negdje prije početka ulaska u projekt bojanja prostora postavlja se ovo pitanje. U današnje vrijeme palete tonova obuhvaćaju kolekcije tonova boje kojima se oblikuje unutrašnjost prostorija s više od nekoliko tisuća nijansi od svijetlih pa do jako tamnih tonova.

Počnite odabir od svoje omiljene boje. Skratite odabir na dvije do tri boje i usporedite ih s ostalim elementima u prostoriji kako bi vidjeli hoće li se uklopiti.

Ali, kao što već znate boje se često vežu i uz emocije. U trenutku određenih emocija boje su te koje svojom nijansom, intenzitetom i svjetlinom igraju značajnu ulogu.

Žuta, narančasta i zelena boje su povezane sa srećom i zadovoljstvom, a crvena, smeđa i crna tužne su boje koje često izražavaju nezadovoljstvo.

Za predškolce i osnovnoškolce istraživanja pokazuju da djevojčice više vole svijetle nijanse – rozu, žutu, narančastu te svijetlo plavu i zelenu, a dječaci više vole svoju sobu vidjeti u tamnijim nijansama boje – plave, smeđe, zelene i crne.

Uređenje Dječje Sobe Mesić

Nakon što odlučite koju boju izabrati, morate odlučiti koju nijansu te boje želite vidjeti u svojem domu. To je potpuno vaš odabir. Nijansa boje je ta koja prikazuje vašu emociju, vašu ideju i vaš stil koji želite u svojem prostoru.

Uređenje Prostorija Doma Mesić

Kompletnu opremu i alat potreban za bojanje nabavite u našoj sestrinskoj firmi MC Plus gdje će vas očarati široki asortiman ponude.

Ono što vam želimo poručiti je da budete hrabri, iskoristite potencijal prostora i stvorite čvrste temelje za život.

Imate pitanja? Slobodno nas kontaktirajte da zajedno riješimo sve vaše nedoumice.

Back To Top
Pretraži