skip to Main Content

Kako da stan postane dom

Namještanje i uređenje stana je naizgled lako i zabavno no vrlo brzo zna vlasnicima zadati popriličnu glavobolju. U moru popularnih stilova kako odabrati onaj pravi i da li kupiti sve komade namještaja odjednom ili krenuti od jedne prostorije i prema tome definirati cijeli stan? To su pitanja koja se često nameću i najčešće se pri tome zaboravlja sama kvadratura i raspored zidova pa vrlo brzo završimo u sterilnim ili suprotno, zatrpanim prostorijama na štetu estetike i funkcionalnosti.

Iako svi čeznemo za raskošnim prostorima, najčešće je problem kako opremiti manje prostore i tu je funkcionalnost imperativ uz neizostavno pitanje kako dobiti „osjećaj veličine“. U tom slučaju je naš savjet da zidovi budu svijetlih boja, a namještaj da bude praktičan i po mogućnosti višenamjenski. Krevet sa spremištem je uvijek dobar odabir, birajte kauč ili garnituru s integriranim ležajem. U dječju sobu stavite fotelje na razvlačenje koja će uvijek dobro doći za dječja druženja i kojeg zalutalog gosta. Zgodno rješenje su i klub stolići koji imaju police i ladice, taburei s poklopcem, te sastavljivi i modularni programi namještaja koje lako možete prilagoditi svojim potrebama.

Jedno od zgodnih pravila, ako želite dodatno „otvoriti“ prostor, je da koristite namještaj visokog sjaja koji će reflektirati svjetlost i vizualno „uvećati“ prostoriju. Isto tako strateški postavljena rasvjeta u kutove dodatno će naglasiti veličinu, a ujedno će unijeti dašak glamura. I ne zaboravite na ogledala koja će reflektirati svjetlost i dati prostoru dodatnu dubinu i osjećaj prostranosti.

Jeste li ste znali da je optimalna dimenzija stola za četiri osobe 120x80cm? Međutim, jedan trik kako bi za stol stalo više osoba jest da odaberete okrugli model jer se tu ne gube nepotrebni centimetri na rubove. Time je kretanje oko stola lakše a i uvijek stane jedan stolac više.

Ukoliko imate ljubimce ili malu djecu, ili ste jednostavno prezaposleni i ne stignete čistiti, tada su keramičke pločice i laminat bolja opcija od tepiha ili parketa radi lakšeg održavanja, i svakako birajte perivu boju za zidove.

I naravno ne smijemo izostaviti pravi sinonim za dom, a to je kuhinja koja je davno prestala biti samo prostorija za kuhanje. Ona može biti odvojena ili integrirana s dnevnim boravkom po popularnom „open space“ sistemu. Iako će ponekad i mali kuhinjski blok sasvim solidno odraditi posao, preporuka je da kuhinju pomno isplanirate kako bi vam omogućila da se s lakoćom krećete dok kreirate raznovrsne delicije. Kuhinja treba biti individualizirana i potpuno vam odgovarati rasporedom elemenata, visinom i prostorom za pohranu.

Na koji god pristup se odlučili osim lijepog izgleda, vaš dom neka bude organiziran, praktičan i naravno bilo bi poželjno da odražava vas kroz autentičnu kombinaciju detalja.

Na kraju dom treba biti i mjesto gdje se opuštate nakon napornog dana, gdje se objeduje, druži s obitelji i prijateljima, a dobro organizirani dom nas potiče da spremni dočekamo izazove novog radnog dana.

Back To Top
Pretraži